Friday, 28 October 2011

8 Penyebab Mudah Lupa

Assalamualaikum w.b.t =)

Jika anda selalu lupa sebaiknya jangan dibiarkan. Cari penyebab anda mudah lupa berdasarkan tanda berikut ini : 

Kadar gula darah tinggi 
Penyimpanan memori boleh terganggu akibat tingginya gula darah anda. Awas!!! Keadaan ini boleh menggangu bahagian otak yang berhubungan dengan memori. Jika mempunyai keturunan keluarga yang ada penyakit kencing manis, sebaiknya kawal kandungan gula anda. Lakukan juga ujian gula dalam darah secara rutin. Jangan lupa menjaga pola makan seimbang serta tetap aktif. Berjalan kaki adalah salah satu alternatif berkesan mencegah diabetes. 

Kurang berehat 
Otak memerlukan cukup tidur untuk menyimpan memori baru. Dalam satu kajian, seseorang yang tidur enam jam setiap malam selama dua minggu mungkin tidak merasa kurang tidur. Namun, setelah dilakukan ujian memori secara tetap, hasilnya mereka sukar mengingat memori jangka pendek. Tajamkan daya ingatan anda dengan kadar rehat yang cukup. Jika anda tidak boleh, cuba lakukan tidur pendek selama enam minit semasa tubuh terasa lemah. Cara ini boleh meningkatkan ingatan dan memacu proses memori penting dalam otak. 

Berdengkur 
Berdengkur tidak hanya mengganggu kualiti tidur, tapi juga boleh menurunkan daya ingatan. Semasa tidur berdengkur, saluran nafas anda akan terhalang, sehingga menahan oksigen beberapa saat untuk sampai ke sel-sel otak. Menurut kajian, lelaki lebih sering berdengkur dibandingkan wanita. Faktor berdengkur lain boleh terjadi kerana kelebihan berat badan atau berusia lebih dari 40 tahun. Jika anda atau pasangan menghadapi situasi ini, sebaiknya anda mendapatkan nasihat doktor. 

Metabolisme menurun 
Jika hal ini terjadi, kemungkinan anda memiliki masalah tiroid. Hormon tiroid mengawal metabolisme tubuh. Bila kuantitinya terlalu banyak atau terlalu sedikit ini boleh mengganggu sel-sel otak dan dapat memperlahankan masuknya maklumat ke otak. Tidak ada salahnya anda berjumpa doktor untuk mengatasi masalah ini. 

Usia lebih dari 65 tahun 
Di usia ini, manusia akan lebih sukar untuk menyerap vitamin B12 dari makanan. Kekurangan B12 serius dapat menyebabkan penyakit Alzheimer. Seiringnya bertambah usia, dapatkan nasihat dari doktor untuk mengetahui cara meningkatkan kandungan B12, misalnya dengan suplemen.
 
Mengalami depresi
Penderita depresi berat juga mengalami gangguan pada sel-sel otak. Bahkan, ketika depresi berlangsung, ada kemungkinan keadaan ini boleh membunuh sel-sel otak, sehingga menyebabkan daya ingatan ‘merosot’. Segera cari alternatif!!! Jika tidak, makin banyak sel-sel otak yang ‘hilang’, daya ingatan akan semakin berkurangan.  

Menggunakan ubat alergi atau pil tidur
Ubat-ubatan untuk mengatasi masalah seperti insomnia, alergi dan gangguan, boleh juga menyebabkan fungsi otak terganggu. Maka itu, sebelum mengunakan ubat ini sebaiknya dapatkan nasihat dulu daripada doktor agar daya ingatan anda tidak ikut terganggu.  

Terlalu banyak mengambil ubat 
Jika mengambil lima atau lebih ubat, anda berisiko tinggi mengalami gangguan daya ingatan. Pastikan doktor mengetahui semua ubat yang anda ambil. Jika sebuah iklan ubat nampak menarik, jangan terus terpikat. Sebaiknya minimakan pengambilan ubat atau hanya mengambil ubat sesuai dengan nasihat doktor.

P/s : Depresi : Kemurungan , Alzheimer : Penurunan fungsi saraf otak

1 comment:

  1. betul lah...kalau sihat, otak pun cerdaskan... jd tak lah mudah lupa..

    ReplyDelete