Wednesday, 27 June 2012

Alhamdulillah =)

Assalamualaikum w.b.t =)

Alhamdulillah lepas dah interview tadi. Ada dua orang interviewer. Jarak saya dengan diorang memang jauh la, diorang boleh tengok apa yang kita buat. Nervous yang amat, kat luar nampak rileks je, sekali masuk dalam, diorang tanya soalan, suara terus tukar jadik vibrate. Tapi lega sebab semuanya dah selesai, tak payah dah risau nak study bagai. Kalau ada rezeki ada la sebab apa yang saya perasan, salah seorang interviewer tu ada simpan note kecil. Saya terfikir tu list calon-calon yang dah dipilih ke? Saya perasan jugak ada seorang candidate ni rileks je, tak bercakap dengan orang pun. Dia ke calon yang dah dipilih tu? Ok, antara soalan-soalan yang interviewer tu tanya saya.

1) Perkenalkan diri.
2) Mak ayah kerja apa?
3) Adik berapa orang? Anak nombor berapa?
4) Kenapa nak berhenti kerja?
5) Apa persediaan nak interview ni?
6) Siapa pemain tenis nombor 1 dunia?
7) NKRA ada berapa?
8) Sebutkan Rukun Negara & kenapa adanya Rukun Negara ni?
9) Tugas pembantu tadbir?

Siap ada soalan matematik lagi untuk saya sebab saya keja bahagian akaun. Harga sepinggan mee goreng RM2.50, berapa kena bayar makan untuk 8 orang. Saya jawab RM20. Dia cakap layak kerja akaun. Tapi interview tu tak tahu lulus ke tak :'( Nasihat saya kalau siapa-siapa nak interview SPA sedia awal-awal ok. Ada interviewer yang tak banyak tanya, ada jugak yang nak uji pengetahuan kita, ada yang nak tengok kita yakin ke tak, ada yang nak tengok kita betul-betul bersedia ke tak. Macam-macam la. Dah habis interview, banyak-banyakkan doa, mana tahu lembut hati interviewer tu nak ambil kita =)

70 comments:

  1. semoga berjaya kak..:) saya tak pernah lagi ni interview spa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks anis, insya Allah anis ada la tu nanti, saya dah update 3x SPA ni, yang ni baru dapat interview, tapi tak tahu la lulus ke tak. hehe

      Delete
  2. Insyllh ade rezeki nti xkemana..
    kwn sy dlu siap suruh baca doa kunut bagai..
    lain org, lain yg ditanyakan..
    ape pun good luck ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik3. biar betul. tu mesti JAKIM kot :)
      thanks cik lala ;)

      Delete
  3. Semoga dpt kerja tu nnti..sy dh 2 kali inteview spa tk prnah dpt pn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.... saya 1st time interview ni pun lom tentu lagi dapat. hehe

      Delete
  4. assalam
    belum pernah lagi interview dengan spa, mungkin dah tk layak kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..
      hari tu masa interview ada je yang lahir tahun 79 :)

      Delete
  5. alhamdulillah dah lepas kan. doa banyak2 taw. kalau ade rezeki tak kemana kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, kalau Allah kata tu rezeki kita, memang akan jadik rezeki kita :)

      Delete
  6. InsyaAllah..ada rezeki ko tu...doa byk2...

    ReplyDelete
  7. gudluck dear..semoga ada ezeki disitu ya ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ayu. mudah-mudahan lembut hati penemuduga tu ;)

      Delete
  8. Replies
    1. camana..? takde panggil mana2 lagi ke yg temuduga ari tu..

      Delete
  9. Alhamdulillah, dah selesai interview..

    Banyakkan doa ye.. InsyaAllah, usaha yg disertai dengan doa akan berjaya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la lega sangat2 :)

      betul. kita dah usaha, selebihnya kita kena doa n tawakal ;)

      Delete
  10. gd luck dik.. nnti update berita ye! ada rezki tu

    ReplyDelete
  11. nk tnye.. NKRA stand 4 wat? die interview ni malay ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. malay. NKRA stand for National Key Result Area @ Bidang Keberhasilan Utama Negara :)

      Delete
  12. Hrp2 ada la rezeki adik nk dpt keja tu...

    ReplyDelete
  13. InsyaAllah... jika rezeki husna, mesti dapat punya.. :-)

    ReplyDelete
  14. SY PON P INTERVIEW..MANE TAU RESULT KUA 6/8?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tengok kat surat panggilan temuduga hari tu :)

      Delete
  15. soalan matematik yg tak boleh tahan tu :D

    good luck dear

    ReplyDelete
  16. ahaha solan pyeliasaian maslaah..lawak2...nasi lemak sume keluar

    ReplyDelete
  17. moga berjaya ye dik.. akk doakan adik lulus k.. :)

    ReplyDelete
  18. mudah-mudahan ada rezeki...

    ReplyDelete
  19. saya dulu 4 x pi intebiu spa...umur 23 thn baru la lega dapat keje dah..tapi intebiu jgn cakap la..dalam 4 intebiu ada la satu intebiu ni kita just sembang2 je..hehe masa tu dia panggil kerja tapi tolak sebab dah dapat yg lain..kalau penemuduga yg siyes..asik2 tanya menteri ni apa nama..tu apa nama

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya interview under KKM, study macam2, last2 x tanye pun pasal KKM. hihi

      Delete
  20. sye pon penah g interview spa 2 tahun lepas..die tnyer nme penuh agong kte, yg sye ingat sultan mizan zainal abidin jer..hehehe.. insyallah ade rezki akak, doa byk2 tuk lembut kan hti interviwer tu..:)

    ReplyDelete
  21. eh2, tajuk kita sama, hehe
    gud luck ye :) all the best

    ReplyDelete
  22. gdluck ye sis..soalan nama pemain tenis tu sape ar..haha..teruknye sy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih yumida :) akak pun tak tahu, akak sengih2 je. hehe. sebab tu la tak tahu lulus ke tak interview tu, sekarang ni doa banyak2 je :)

      Delete
  23. Dia tak tanya dah ada boifren ke blom?

    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih3. nasib baik tak tanya, kalau tanya saya nak jawab boifren saya cam pelakon korea. hik3

      Delete
  24. Er dia ada tak tanya asal mana asal

    ReplyDelete
    Replies
    1. die suruh perkenalkan diri je. masa tu la saya cakap saya dari mana :)

      Delete
  25. Aida paling tak suka interview.. haha.. kalau interview tu ringkas2 tak pe la.. :P tapi ape kan daya interview itu wajib.. Moga2 dapat dear hendaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak suka sebab saya ni darah gemuruh. hehe. amin.. mudah-mudahan saya lulus interview tu, thanks aida ;)

      Delete
  26. Amboii , soalan dia , hehe . Semoga berjaya yea , insyallah dapat ni . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la. amin..mudah-mudahan doa dari korang semua saya lulus. thanks farie faraway ;)

      Delete
  27. good luck.hope dapat lah tawaran tuh. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin..mudah-mudahan, berkat doa dari korang semua. mekasih raihan ;)

      Delete
  28. semoga berjaya yerk... memang kalau gi interview memang nervous sesangat... kalau tau jadi tak tau.. tapi memang bukan jawapan yang penting tapi cara kita menjawab... tapi janganlah rukun negara pun tak tau melampaukan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih ;) tu la, saya pun tak tahu saya leh lulus ke tak ni. takut nak tunggu result macam mana ni. hehe

      Delete
  29. harap2 la dpt keje tuh.
    sy da 3 thun tak merasai suasana interview.
    tp tak lme lg akan merasainye kembali

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin..mudah-mudahan :) oo yela dah abis study kan :)

      Delete
  30. tak penah lak kene temuduga cmni.hehe nervous jugak asneye

    ReplyDelete
  31. sy pun tengah nervous nk hadap interview ni..fuhh

    ReplyDelete
  32. Salam...Nurul Husna dapat tak interview tu?

    ReplyDelete