Friday, 15 June 2012

Teknik Penggunaan Komputer

Assalamualaikum w.b.t =)

AWAS!! Pada siapa-siapa yang tak berani tengok jangan tengok. Gambar mengerikan. Entry kali ni saya nak kongsi cara penggunaan komputer yang betul. Saya dapat ni pun dari bos saya, mula-mula tak sanggup nak tengok tapi sebab info yang baik, kena la tengok, baca dan share. Entry ni khas untuk pengguna-pengguna komputer, lagi-lagi yang kerja bahagian office (itu saya) dan suka berblogging (itu pun saya jugak). Saya ni jenis belasah je kalau guna komputer. Tak tahu kesan akibat dari belasah membelasah ni. So, jom tengok gambar dengan scroll down perlahan-lahan, kalau tak sanggup nak tengok terus tekan close. Kalau nak baca lebih detail, search Carpal Tunnel Syndrome.

Akibat penggunaan mouse & keyboard yang salah :



Penggunaan komputer yang betul :





27 comments:

  1. Kakcik pun main belasah je.. :)

    ReplyDelete
  2. alamak selalu buat yang pegang mouse tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun main belasah je...huhu...

      Delete
  3. Selalu ikt sedap je..mcm byk salah je..huhu

    ReplyDelete
  4. Kondisi badan paling pnting. So, ths is wht we call safety

    ReplyDelete
  5. Klau ikut labour law, mana2 organisasi yg tdk menydiakn ruangn kerja yg betul, dan dsbbkn kecuaian trsebut, pekerja brhak mndptkn pampasan keats kerugian yg dialami.

    ReplyDelete
  6. takutnya..kena bedah ke tu..selau guna teknik yang salah..nice sharing dear ;-)

    ReplyDelete
  7. mak oiii seram gila tengok tgn tu -..-" errr bnyk kesalah ni tkut2

    ReplyDelete
  8. eii takutt..waspada yang 24/7 adap PC..

    ReplyDelete
  9. hahhahaaa... sambil scroll sambil tengok dri sendiri... cara pegang mause n jarak dgn laptop... tetiba rasa tergugat... wakakakkaaa

    ReplyDelete
  10. ptut kadg tgn rse lenguh atau tak selese. sbb slh teknik . thanks info

    ReplyDelete
  11. nasib baik uncle pegang mouse pakai kaki...

    haha

    ReplyDelete
  12. klu jd tu mcm mn ek..huhuhu... xpernah lak terlihat.. tp bhaya..huhuh

    ReplyDelete
  13. Banyak yg kena perbaiki lepas ni... Salam perkenalan dr M

    ReplyDelete
  14. Seram tengok pictu..terus tengok tangan yang tengah kat keyboard ni....

    ReplyDelete
  15. takutttttttttt tengok gambar tuh. huhuhu.
    tulah kadang2 terbuat jugak benda2 yang bahaya ni :(

    ReplyDelete
  16. kita selalu amik ringan jer menda nikan...bagus info ni

    ReplyDelete
  17. tengah pikir jap..saya guna ni betul ke tak ye..

    ReplyDelete
  18. eii takutnya tgk pic tu..haha terus tengok cara tangan ni ok x..gud info!

    ReplyDelete
  19. yg lain dah betoi tp cr pegang mouse pulak yg salah... kne ubah ni.. hihi

    thanks :-)

    ReplyDelete
  20. mahap..xleh bc entry ni.. nk pengsan!!

    ReplyDelete
  21. takutnye tengok gambar tangan tu

    ReplyDelete
  22. haha nice share.cepat2 Cendol check care pegang mouse.haha riso jugak

    ReplyDelete
  23. mula2 ngeri juga nak tengok..tapi info ni sangat berguna berani kan juge lihat apa yang dipaparkan...terima kasih ...perkongsian yang sangat bermakna...

    ReplyDelete