Saturday, 4 August 2012

Cara Mengenal Bulu Khinzir

Assalamualaikum w.b.t =)

Meh, pagi-pagi Sabtu ni saya nak kongsi lagi satu info. Sumbernya dari email saya =)

Kebanyakkan berus yang murah dari China diperbuat dari bulu khinzir. Ini kerana terdapat ciri-ciri khas pada bulu tersebut menyebabkan ia begitu popular dijadikan berus untuk mengecat, mewarna dan membersihkan rumah.

Ciri-ciri bulu khinzir:
1) Bulu yang rimbun dihujungnya (lebih tepat hujung bercabang) 
2) Boleh diubahsuai dengan bahan kimia untuk menjadi lembut atau keras.
3) Susah tertanggal dan jatuh atau cepat rosak.
4) Senang didapati berbanding bulu haiwan lain.

Bulu khinzir atau khinzir hutan dipanggil "Bristle" kerana bentuknya yang keras dan kasar. Hujung bulu khinzir ini mempuyai sifat yang unik di mana hujungnya bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking China adalah yang terbaik untuk digunakan untuk mengecat.

Manakala berus bulu kambing atau biri-biri banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu kambing atau biri-biri ini mempunyai hujung yang tajam.

Maha suci Allah menjadikan bulu khinzir berbeza dengan haiwan yang lain. Mungkin ada hikmah disebaliknya agar umat Islam dapat membezakannya. Namun masih ramai yang tidak mengetahuinya. Jadi, berhati-hatilah. Insyallah dengan izinnya, semoga kita semua sentiasa dilindungi =)

31 comments:

  1. ntah ntah dah byk kali terpegang ni

    risau btl

    ReplyDelete
  2. haishhhh lebih kurang jerrr dengan bulu2 yang lain nehh

    ReplyDelete
  3. memilih berus warna dan berus make up pun kena berhati-hati...

    Weh deme balik jantet ye.. ngeee..

    ReplyDelete
  4. jarang beli berus2 ni..nak melukis or mewarna guna berus x pndai..hee..nway,,thanks info..=)...ag satu,,terima kasih kad raya...suke2..hii

    ReplyDelete
  5. baru taw beza dia..thanxs :)

    ReplyDelete
  6. thanks sbb sharing, byk btl yg xtau & xpernah amik tau selama ni,

    ReplyDelete
  7. gulps....!! risau plak tgk mcm2 bulu neh...
    isk....jgnlah sampai terbeli jenis BB tu...

    ReplyDelete
  8. bahayanya la...memang kena hati2 ni...silap2 dh byk kt pasaran but kita pn terbeli sama..oh..no...

    ReplyDelete
  9. lepas nih kena berhari2 beli sebarang brush.
    biar mahal asal selamat :)

    ReplyDelete
  10. eh risaunye, ntah2 sy punye pn bulu vavi. .

    ReplyDelete
  11. akk pernah terpengang hari tu... bila dah tau terus p beli sabun 'tanah'... tp, akk lupala nama sabun tu... :)

    ReplyDelete
  12. terima kasih berkongsi..time sek rendah dlu tak hbis2 kawan ckap pasal bulu ni.ish2 serabut bile pikir..now dah tau

    ReplyDelete
  13. thanks sis for this info.
    lepas ni boleh lebih berhati2

    ReplyDelete
  14. ooo mcm tu upenye.. thanks kongsi :-)

    *akak dah dpt kad raya.. thanks tau :-)

    ReplyDelete
  15. terus cek berus mekap ya..haha..alhamdulillah semua x bercabang!!

    ReplyDelete
  16. akak dh cek sume brush makeup akak sume clear... kalu tak risau gk kan

    dik, ni akak bg alamat email
    tulip_putihdana@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. tq Husna share benda ni :)

    pssst.. Ros dah dapat kad raya.. tq ye...

    ReplyDelete
  18. selama ni main beli je..tak pernah teliti pun..

    ReplyDelete
  19. thanx for the info. pasni memang kne lebih ati2 dalam membeli berus nampaknye

    ReplyDelete
  20. tulisan Husna cantik la, sape kata tak cantik?.. hihihi..

    ReplyDelete
  21. this is so interesting! thanks for the info babe :)

    ReplyDelete
  22. kak husna kad raya da smpai :)

    http://speechless009.blogspot.com/2012/08/kad-raya-sudah-sampai.html

    ReplyDelete
  23. nice info..jom jemput join segmen sy

    ReplyDelete
  24. Uishk susah gak nak cam ni...Tq sebab share info penting camni yek...

    ReplyDelete
  25. susah juga nk tahu ni..kadang main guna jer..:)

    eh ramai yg dpt kad dari nurul ..nape akk jer x dpt lagi ni..

    ReplyDelete
  26. Minta d jauhkn laa trbeli brg2 dr sumber ibab ni..

    ReplyDelete