Wednesday, 18 July 2012

Segmen : Nostalgia Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t =)

Terima kasih C'jai sebab ajak saya join Segmen Nostalgia Ramadhan ni. Seronok bila ingat kenangan lepas-lepas ni, boleh buat kita gelak sendiri sebenarnya. Jom kawan-kawan join sebab segmen ni tamat 22 Julai 2012 ni =)


Nostalgia pertama bermula. Cerita ni masa sekolah rendah. Kalau kat kampung dalam bilik mandi ada kolah besar untuk takung air kan? Air kolah tu memang sejuk sangat-sangat. Bila tengah hari memang lama duduk dalam bilik air, kalau boleh nak tidur dalam tu sampai buka puasa. Tapi saya pulak pergi berendam dalam kolah tu feeling ala-ala swimming pool. Masa dalam kolah tu, buat-buat la curah air ke luar, konon-kononnya mandi la tu. Baik punya cover la ni. Sambil-sambil tu kumur-kumur mulut. Gulp! Gulp! Gulp! Tertelan air pulak. Bukan sekali tapi berkali-kali. Saja je taktik nak minum air sebenarnya. Hehe. Anak sapa ni? Teruk betul perangai =) 

Ok, lagi satu yang saya nak cerita ni masa saya sekolah rendah jugak. Bila pagi semangat bangun sahur, bila dah tengah hari, kat sekolah, mula la badan jadik macam sotong tak ada tulang, lembik je. Bila balik sekolah, beli la ice-cream 10 sen perisa asam masin tu, nak buat bukak puasa katanya. Wayang je semua tu depan kawan-kawan. Sekali balik rumah, apa lagi, ice-cream tu macam melambai-lambai suruh makan dia secepat mungkin. Sebab tak tahan dengan godaan ice-cream tu, tiba-tiba tangan mencapai dan automatically ice-cream masuk ke mulut. Lega rasanya, terus ada tenaga. Siap makan kat luar tu, dengan tak pakai bajunya, pakai kain sekolah je masa tu. Sekali datang lebah sengat kat pinggang saya. Adoi! Ha, kan dah kena sengat. Siapa suruh tak puasa. Lebah pun marah, Allah lagi la marah =)
  
Alang-alang dah buat entri ni, saya nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak untuk seluruh umat islam di seluruh dunia. Maafkan saya jika ada terkasar bahasa, tersalah kata. Eh! Dah macam ucapan raya pulak. Ok la, sebelum melarat sekarang saya nak tag Jue HamzahWanie, Cik Lala, Ros_reeza, Anis =)

73 comments:

  1. selamat menyambut ramadhan almubarak

    ReplyDelete
  2. Selamat bersegemen . . ;) hah sape suruh tak puasa kan de kene geget mngn lebah hihi

    ReplyDelete
  3. hehe..klakar la kisahnya..mmg tersenyum bila terkenang kembali kann..gdluck ya

    ReplyDelete
  4. hahaha nakal nakal!!! pndai buat taktik ye!!
    hehe dah ramai yg join ni ye..cendol pn nak join lah nanti!best of luck!

    ReplyDelete
  5. HAHA
    lbh krg la kite
    asl ptg je mandi lama2..
    lps tu segar je..
    hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah la mandi time2 nak buka pulak tu. hehe.

      Delete
  6. selamt bersegment Husna & selamt berpuasa dari KA ye

    ReplyDelete
  7. hehehe kn dah kna sengat tak posa lg..heheayu join jgk ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, lebah dah marah saya. hihi. gud luck ayu ;)

      Delete
  8. salam ramadhan..mama pun joint gak segmen ni di blog utama..'miaduniaku'..

    ReplyDelete
  9. oooooo...notti yer...kan dah kena sengat...kehkeh...

    aku rasa semua org pun ada pengalaman puasa masa zaman kanak2 dulu kan....mmg kenangan betul kalau ingat balik...boleh senyum sorang2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kecik puasa yang yok, pagi2 bukak periuk. hihi

      Delete
  10. jarang dah join segmen.. tapi part wat2 tertelan air tu memang selalu je wat dulu.. bese r budak2 =P btw, first time singgah sini =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak2 baru belajar puasa memang gitu. mekasih singgah :)

      Delete
  11. selamat berpuasa yer dear :)

    ReplyDelete
  12. Selamat berpuasa :)

    Thanx tag Ros.. nanti, ros join ye..

    hehhe, tak pasal2 kena sengat lebah.. tu la, balasan tak pose.. heee... semua org pun mesti ada pengalamn puasa masa kanak2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. join jangan tak join, cerita jangan tak cerita ;)

      Delete
  13. thanks tag kak...

    hahaha..lawak la kak..nakal jugak rupanya akak ni ye...kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 :)

      besela budak2 anis, tapi sekarang tak buat dah tau. hehe.

      Delete
  14. ahaha.. berkubang ye.. =) teringat icecream asam masin tu, biasenye die jual dgn ice cream milo.. good luck..
    http://anzulnashome.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik3, berkubang senyap2. betul tu, ada anggur jugak, sekarang ice-cream tu dah 20 sen dah :)

      Delete
  15. Ha ha mmg lucukan perangai masa kita budak2....Salam Ramadhan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, tapi masa budak2 la paling seronok :)

      Delete
  16. selamat menunaikn ibadah puasa husna..moga puasa kali ni bertmbah2 ibadah n pahalanya...aminn...

    ReplyDelete
  17. C'jai ngekek sesoghang mbace kesoh deme ni..nok2 pulok tang kena sengat te...
    Mekasih sudi memeriahkan segmen ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. balasan oghang tak pose te. hehe
      same2 ;)

      Delete
    2. Kalu belum baca, moh le baca nostalgia kengkawan yang lain, sementara menanti keputusan pemenang di link
      http://ummuainries.blogspot.com/2012/07/senarai-peserta-segmen-nostalgia.html

      Delete
  18. hahah nakal betul..selamat mnyambut ramdhan yer..jgn plak buat taktik cmtu lgi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dah. sekarang kalau nak minum, minum terus je, tak payah buat tertelan2 tu. hehe

      Delete
  19. bab mandi lama2 tu same la.hehe..
    Selamat menyambut Ramadhan dik.puasa jgn tak puasa tau! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. tak dah. sekarang puasa penuh. eh? hehe

      Delete
  20. Replies
    1. tu la, geram betul lebah tu tengok saya makan eskrem. hehe

      Delete
  21. betoi ke tertelan ayoo tu hehe.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. kalau banyak2 kali, tu bukan tertelan dah tu. hehe

      Delete
  22. kesiannye kena sengat lebah, mesti sakit gilerr, hehe. Conferm puasa penuh lepas tu sebab serik kan, hehe. :P

    ReplyDelete
  23. haha. nostalgia tipikal budak-budak . kumur terus gulp !

    ReplyDelete
  24. heheheh best gk kan... masa kecik2 dulu mcm2 cara nk bt supaya dpt mkn... heheheh setakat telan air paip tu biasa hehehe...

    ReplyDelete
  25. lebah tu pun dah batal puasa... sape suh dia gigit nurul.... hehehe

    ReplyDelete
  26. haha.. sampai berendam dalam kolah tu eh? ha kan tak puasa lagi kan lebah dah sengat.. mesti comey je kan. Time budak2 biasa la akal pun singkat lagi. hehe

    ReplyDelete
  27. kecik2 xtau ape.. pose yang yok haha :D

    ReplyDelete
  28. Bagus sekali segmen ini, marilah rakan2 blogger mempromosikan ketibaan Ramadhan

    ReplyDelete
  29. salam ramadhan dear....moga lebeh baik dari sebelumnya....

    ReplyDelete
  30. hoooo ngelat yer..patutla kena sengat ngan lebah hehe

    ReplyDelete
  31. salam ramadhan & selamat bersegmen..akak pun join jugak ni..hehe gud luck ok

    ReplyDelete
  32. macam macam kenangan kan bila tiba bulan Ramadhan ni. i sukee sangat lebih lebih lagi tyme kite kecik. selamat berpuasa babe :)

    ReplyDelete
  33. hihihiii...

    nak gelak sbb akak pnah gak konon beli nak bukak pose, sampai umah sorok2 terus mkn... ahhahha

    ReplyDelete
  34. menarik segmen ni..kalau ada kesempatan nak join jg :)

    ReplyDelete
  35. salam ramadhan... singgah baca nostalgia awak ..sy dari segmen yg sama..jemput baca nostalgia saya yer kalo sudi.. selmt berpuasa.. =)

    http://norumara.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html

    ReplyDelete
  36. salam ramadhan...best tu makan ais cream asam boii..:)

    ReplyDelete
  37. Salam Ramadhan.. terjan entry awak.. follow sini jugak.. hehe http://kisahemasputih90.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum wbth...
    dari segmen yg sama jua...

    salam kenal yah..

    http://aku-saya-alam.blogspot.com/2012/03/segmen-nostalgia-ramadhan.html

    ReplyDelete
  39. nakal yang macam2, hehehe

    http://sayangkuzie.blogspot.com/2012/07/segmen-nostalgia-ramadhan.html
    blog utama jom follow
    http://sayangkudinadania.blogspot.com//

    ReplyDelete
  40. Singgah atas segmen yg sama...
    nakal yea..budak2 xpe..huhuhuh

    ReplyDelete